10dB vloeren en ondervloeren

10dB vloeren en ondervloeren

De geluidsnorm van 10dB waaraan men vaak moet voldoen in bijvoorbeeld appartementen heeft betrekking op “contactgeluid”, dat wil zeggen “geluid naar beneden”. Een meting hiervan wordt eerst gedaan op een kale betonvloer, hierna meet men de geluidsoverdracht van de vloerbedekking in combinatie met de ondervloer.

 

Wat houdt een geluidsreductie van 10dB in?

Een vermindering van 10dB betekend een reductie voor de combinatie van de ondervloer én de vloerbedekking t.o.v. een kale betonnen draagvloer. Sommige VvE eisen een reductie van 12dB of 15dB, echter volgens NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) is de norm 10dB.

Zo is er ook verschil in geluidsreductie die wordt aangeboden door ondervloeren. De een bied bijvoorbeeld een reductie van 23dB aan terwijl een ander maar 10dB bied. Meestal is dit een verschil in Llin ( binnen NL) en Lw (internationaal).

Welke ondervloer heeft u nodig?

Deze vloeren zijn getest op een kale beton vloer.
Heeft u een houten dekvloer? In dit geval is een geluidsreductie van 10dB niet haalbaar met alleen een ondervloer. De waardes worden ongeveer gehalveerd. Ondervloeren met een TUV rapport worden aanvaard door de VvE.
Laat u altijd goed voorlichten over te gebruiken ondervloeren, er zijn ontzettend veel ondervloeren maar iedere vloerbedekking stelt andere eisen!

 

Optimale geluidsreductie met 10dB plinten

Om een geluidslek in uw appartement te voorkomen wordt aangeraden  plinten te plaatsen met een geluidsreducerende strip. Wanneer men standaard plinten plaatst op de vloer en tegen de muur is de kans groot op een geluidslek via de muur, hierdoor zal de geluidsnorm van 10dB niet meer behaald worden.
Zeker in combinatie met een 10dB ondervloer kunnen deze geluid-reducerende plinten niet meer ontbreken.

 

Laat u het hele jaar door ons inspireren!
volg ons

lees ook een van de andere blogs

Marmoleum vs Linoleum: Wat is het verschil?

Bij het kiezen van duurzame vloeropties, vergelijken veel mensen Marmoleum en Linoleum. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke…

Lees meer

Ondervloer PVC click vloer: Waarom egaliseren vaak toch nodig is

Een PVC click vloer is een populaire keuze vanwege het stijlvolle uiterlijk, de duurzaamheid en het eenvoudige legproces. Maar voordat je aan de…

Lees meer

Kurk vloeren: voor- en nadelen

Kurkvloeren worden steeds populairder, dankzij hun duurzaamheid en unieke uitstraling. Maar is het de juiste keuze voor jouw huis? Hier zijn de belangrijkste…

Lees meer