Parquetvinyl-mantaro-inca-rigid-pvc-click-vloer_vloerencentrale

Wat is een parketvloer?

Een houten vloer en parketvloer lijken op elkaar. Ze hebben allebei de charme en warme uitstraling van écht hout. Toch zijn er verschillen. Een houten vloer is gemaakt van massief hout. De planken zijn als geheel uit een boomstam gezaagd en het bestaat uit vloerdelen. Dit kunnen hardhouten vloerdelen zijn of lagen (lamellen) van vurenhout of spaanplaat met alleen een hardhouten toplaag. Elke parketsoort heeft een harde toplaag en deze kan wel tegen een stootje.

Verzamelnaam voor hardhouten vloeren

Parket is een verzamelnaam voor verschillende hardhouten vloeren, waarbij er een verschil is in vloerdikte, kwaliteit, prijs en afwerking. Aan dit soort vloeren worden hoge eisen gesteld. Het mag bijvoorbeeld niet zoveel uitzetten of krimpen als dat een houten vloer mag doen.

Een greep uit ons assortiment

Bekijk al onze parketvloeren

Verschillende soorten parket

Er zijn een aantal soorten parket: massief, lamelparket, tapis, samengesteld, fineerparket en bamboeparket.

Massief parket

Massief parket bestaat uit vloerdelen die volledig van hout zijn. Deze vloer komt qua look en feel het dichtst bij een houten vloer. Massief parket is het meest duurzaam en slijtvast. En kan opnieuw geschuurd en geolied worden.

Lamelparket

Lamelparket is opgebouwd uit lagen, die kruislings verlijmd worden. Dit is een stevige constructie. De onder- en tussenlagen zijn van vurenhout. De toplaag is van massief hardhout. Hoe harder en dikker de toplaag, hoe degelijker de vloer. Lamelparket is een stuk goedkoper dan massief parket en duurzamer en milieuvriendelijker.

Tapis parket

Tapis lijkt op lamelparket. Tapisparket of traditioneel parket bestaat uit massieve parketdelen die op een ondervloer van spaanplaat bevestigd worden. Tapis leent zich uitstekend voor het leggen van patronen, zoals blokpatronen, visgraat en de Hongaarse punt. Groot voordeel van deze vloersoort is dat het strak gelegd kan worden.

Samengesteld parket

Samengesteld parket is een parketvloer waarbij verschillende lagen gelijmd zijn. Deze soort vloer heeft een hardhouten toplaag, een kern van hardboard (HDF) en is verder opgebouwd met milieuvriendelijke houtsoorten. Een samengestelde parketvloer is een stabiele en duurzame vloer.

Fineerparket

Fineerparket is de budgetvariant van parket en bestaat ook uit lagen: onderlaag, tussenlaag van HDF en een toplaag van houtfineer. Deze toplaag is een stuk dunner dan van andere parketsoorten, waardoor dit parket minder slijtvast is. Daarnaast heeft fineerparket net zoals andere parketsoorten dezelfde houtuitstraling, alleen de levensduur is korter.

Bamboeparket

Bamboe is ijzersterk (steviger dan hout) en duurzaam. Deze parketsoort wordt niet voor niks steeds populairder. Qua duurzaamheid overtreft bamboe hout. Bamboe heeft nog meer voordelen. Er hoeven geen bossen gekapt te worden. Het groeit snel. Elke vijf jaar kan er geoogst worden; hardhout heeft ruim zeventig jaar nodig om te groeien. En bamboe is niet onderscheiden van een houten vloer, alleen een stuk goedkoper.

Grote collectie parketvloeren in Breda

VloerenCentrale in Breda heeft een grote collectie parketvloeren. Bij ons kunt u terecht voor vloeren van onder andere Lamett, Warm. en Hollandsche Vloeren. Volop keuze en inspiratie dus tegen aantrekkelijke prijzen!

 

parketvloer vloerencentrale Breda setting met kop en schotel, boek

Wat zijn de verschillen tussen parket en hout?

 • Prijs: de prijs van massief hout ligt gemiddeld € 20,- per m2 hoger dan (lamel)parket.
 • Parketplanken worden direct tegen elkaar aangelegd, verlijmd op de ondervloer of zwevend geplaatst. Het voordeel hiervan is dat parket minder ‘werkt’. Hout is een natuurproduct. Door temperatuurverschillen kan hout krimpen en uitzetten, vooral in de buurt van de verwarming en kachel. Waardoor er kieren kunnen ontstaan.
 • Massief hout en massief parket hebben de langste levensduur. Deze is afhankelijk van de houtsoort, dikte van de plank en gebruiksintensiteit. Een houten vloer is lang niet altijd degelijker dan parket. Denk bijvoorbeeld aan lamelparket met een keiharde toplaag, in vergelijking met zachtere houtsoort.

Wat zijn de eigenschappen van parket?

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Uniek karakter: elke plank is anders.
 • Stijlvolle en warme uitstraling van écht hout.
 • Vele houtsoorten, stijlen, plankdiktes, -breedtes en afwerkingen. Bijvoorbeeld van gerookt, getrommeld tot verouderd. En van strak en klassiek tot landelijk en rustiek.
 • Lange levensduur.
 • Massief parket en lamelparket kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming, een houten vloer niet.
 • Periodiek onderhoud nodig: parket moet periodiek gereinigd worden met speciale parketzeep. Parket kan schoongemaakt gemaakt worden met een niet al te natte dweil. Eén keer per jaar is een onderhoudsbeurt met was, olie of polish aan te bevelen.
 • Verschillende legmethoden: zwevend (vloer heeft dan ruimte om te werken), verlijmen, verspijkeren of verschroeven. Massief parket en lamelparket worden meestal verlijmd of verspijkerd om de vloer zo strak mogelijk te houden.

Waar moet u aan denken bij de aanschaf?

Wilt u een nieuwe vloer? Twijfelt u nog tussen een massief houten vloer en parket? Een houten vloer is prachtig, maar ook bewerkelijk. En niet altijd praktisch in combinatie met kleine kinderen, huisdieren en veel loopverkeer. Ook is een houten vloer niet altijd degelijker dan parket. Denk bijvoorbeeld aan lamelparket met een keiharde toplaag, in vergelijking met een massieve houten vloer van een zachtere houtsoort.

Bezoek onze showroom en laat u adviseren door de vloerspecialisten van VloerenCentrale. Bij VloerenCentrale kunt u rekenen op een eerlijk en betrouwbaar advies. Zodat u altijd de juiste vloer voor uw situatie kiest.

Parket leggen

Parket moet altijd op een volkomen vlakke (onder)vloer gelegd worden. Dit komt nauwkeurig en is vakwerk. Voor een zo strak mogelijk resultaat en lange levensduur, adviseren wij uw parketvloer te laten leggen door onze gediplomeerde stoffeerders en vloerenleggers. VloerenCentrale heeft een eigen legservice. Onze vloerprofessionals zorgen ervoor dat uw parketvloer perfect ingemeten, gelegd en afgewerkt wordt. De juiste plinten en hoekprofielen maken uw vloer helemaal af. Waarna u jaren kunt genieten van uw parket!

 

 • Vloerenspecialist met uitgebreid aanbod

 • Ruime voorraad en korte levertijden

 • Vakkundige stoffeerders en vloerenleggers

 • Uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding