Woonkamer inrichten: de vloer is de basis

De woonkamer is een van de hotspots van je huis. Het is de plek waar je samenkomt, tot rust komt, waar de kinderen spelen en je afspreekt met familie en vrienden. En misschien eet en werk je ook nog eens in de woonkamer. Dat stelt allerlei eisen aan deze ruimte op het gebied van materiaal, meubels, kleur, verlichting, lichtinval en decoratie. In deze blog van VloerenCentrale geven we je een aantal tips voor het functioneel en sfeervol inrichten van de woonkamer.

 

Functie, woonstijl en gewenste kleuren bepalen

De woonkamer inrichten lijkt zo makkelijk, maar het grote aanbod maakt het soms moeilijk. Begin simpel met de vragen: ‘Welke functie heeft de woonkamer in mijn woning? Voor welke activiteiten moet de ruimte geschikt zijn? Welke kleuren, sferen en materialen vind ik mooi? Of wat wil ik graag anders?’ De juiste combinaties komen later.

 

Moodboard

Het kan helpen om een moodboard te maken, waarin je kleuren, stijlen, materialen, foto’s van landschappen en texturen met elkaar combineert. Deze kun je zelf maken, laat je hierbij inspireren door Pinterest, of laten maken door een interieurstyliste. Dan kom je vanzelf tot een basis en hoofdstijl. Bijvoorbeeld landelijk, klassiek, industrieel, romantisch, stoer, modern, Urban of Scandinavisch. Iedere woonstijl heeft zijn eigen kenmerken, kleuren en sfeer, waarmee je uiteraard kunt spelen. Juist het mixen van stijlen geeft verrassende combinaties. De specialisten van VloerenCentrale denken graag met je mee.

 

Indeling woonkamer

De volgende stap is dat je gaat kijken hoe je jouw gewenste woonstijl in de ruimte kunt realiseren. Hoe groot is de woonkamer? Wat is de vorm (wel of geen hoek)? En welke indeling is mogelijk, praktisch en sfeervol? Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval, zodat je daarop de zithoek en eventuele werktafel kunt afstemmen. Uiteraard kun je met binnenzonwering de lichtinval en zonnewarmte regelen.

 

Kleur op de muren en juiste vloer  

De muren vormen het kader en de vloer de basis van je inrichting. Belangrijk om daarover goed na te denken. De muur kun je tussentijds nog van kleur veranderen, maar een vloer kies je voor een lange termijn. Laat je daarover goed adviseren door onze vloerspecialisten. Soms spreekt een bepaalde vloer je aan, maar past deze minder goed bij je gezinssamenstelling. De ene vloer matcht beter met een bepaalde woonsituatie dan de andere. Qua intensiteit maakt het nogal wat uit of je alleen woont, vaak thuis bent of kinderen en/of huisdieren hebt.

 

Ruim aanbod vloeren bij VloerenCentrale

Bij VloerenCentrale is er volop keuze in vloeren: laminaat, parket, lamelparket, pvc, linoleum (Marmoleum) en kurk. Vele vloeren zijn te bekijken in de showroom en direct uit voorraad leverbaar. Elke vloer heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Bij VloerenCentrale kun je rekenen op een eerlijk en betrouwbaar advies, zodat je altijd de juiste vloer voor de woonkamer aanschaft.

 

Laminaat: slijtvast, gevoel van hout en past in elke ruimte

Laminaat is al jaren één van de meest populaire vloeren. Het is net echt hout, alleen dan een stuk voordeliger. Laminaat is duurzaam en heeft een sterke toplaag. Het is makkelijk te leggen, dankzij kliksystemen. Ook is laminaat veel vocht- en krasbestendiger dan houten vloeren. Laat je inspireren door de collectie laminaat van VloerenCentrale.

 

Quick-Step: de laminaat topper

Laminaat van Quick-Step kan bijvoorbeeld zonder problemen in vochtige ruimtes gelegd worden. Laminaat van Quick Step is voorzien van het unieke en gepatenteerde Uniclic-legsysteem. Waardoor deze vloeren gemakkelijk en snel te leggen zijn.

 

Click laminaat

Laminaat kent twee verbindingsmethoden: lijmen en klikken. Als de vloer eenmaal verlijmd is, kan deze niet uit meer uit elkaar gehaald worden. Click laminaat biedt uitkomst! Kliklaminaat is gebruiksvriendelijk, praktisch, tijdbesparend en flexibel.

 

Toffe legpatronen: visgraat of Hongaarse punt

De strakke lijnen van deze legpatronen geven elke ruimte klasse en diepte.

  • Visgraat: deze vloerstijl heeft een chique en authentieke uitstraling en is een goede basis voor een tijdloos interieur. Visgraat vloeren zijn er in verschillende soorten. Een visgraat wordt gelegd in een hoek van 45 graden en geeft in elke ruimte een stijlvol effect.
  • Hongaarse punt: zusje van de visgraat, is bijna hetzelfde. Het grootste verschil is dat de Hongaarse punt in een hoek van 60 (i.p.v. 45) graden wordt gelegd, waardoor de delen aan de bovenzijde aansluiten en een zogenaamde ´sergeantstreep´ vormen. De Hongaarse punt oogt strak en iets rustiger dan de visgraat.

 

Parket en lamelparket: warme sfeer van echt hout en chique uitstraling

Een houten vloer en parketvloer lijken op elkaar. Ze hebben allebei de charme en warme uitstraling van écht hout. Toch zijn er verschillen. Een houten vloer is gemaakt van massief hout. De planken zijn als geheel uit een boomstam gezaagd. Parket bestaat uit vloerdelen. Dit kunnen hardhouten vloerdelen zijn of lagen (lamellen) van vurenhout of spaanplaat met alleen een hardhouten toplaag. Elke parketsoort heeft een harde toplaag, die tegen een stootje kan.

Parket is een verzamelnaam voor verschillende hardhouten vloeren, waarbij er een verschil is in vloerdikte, kwaliteit, prijs en afwerking. Aan parket worden hoge eisen gesteld. Parket mag bijvoorbeeld niet uitzetten of krimpen, zoals een houten vloer.

Er zijn een aantal soorten parket: massief parket, lamelparket, tapis parket, samengesteld parket, fineerparket, bamboeparket en trendy visgraat parket. Het aantal lagen en de gebruikte houtsoorten bepalen de kwaliteit, levensduur, duurzaamheid en prijs. Bekijk onze collectie lamelparket.

 

Pvc: ijzersterk, veelzijdig en onderhoudsvriendelijk

Pvc vloeren zijn populair. Ze zijn praktisch, onderhoudsvriendelijk en kunnen in bijna elke ruimte gelegd worden. Eén van de grootste voordelen is dat een pvc vloer waterbestendig is. Daarnaast is pvc geschikt voor vloerverwarming en geluiddempend. Allerlei toffe kleuren en dessins zijn mogelijk, die net zo mooi zijn als echt hout en steen. Kies bijvoorbeeld voor een pvc vloer met een trendy houtlook, een stoere betonuitstraling of stijlvol visgraat pvc in de woonkamer. VloerenCentrale heeft de grootste collectie pvc vloeren op voorraad, maar liefst 10.000 m2 pvc (click en loose lay).

 

Laat u het hele jaar door ons inspireren!
volg ons

lees ook een van de andere blogs

Parket en vloerverwarming: Een bewezen succesvolle combinatie!

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en wil je ontdekken welke mogelijkheden er zijn in combinatie met vloerverwarming? De meeste parketvloeren…

Lees meer

Voor- en nadelen van een PVC vloer

Overweeg je een nieuwe vloer aan te schaffen? PVC (polyvinylchloride) vloeren zijn het onderzoeken waard! Ontdek hun voordelen en overweeg enkele belangrijke punten.…

Lees meer

Ontdek de verschillende plooisoorten voor gordijnen

Ontdek in deze blogpost meer over de verschillende plooisoorten voor gordijnen  

Lees meer