Vloeren onderhouden voor een lange levensduur

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je nieuwe marmoleum vloer, parket, laminaat of pvc-vloer. De vloer krijgt het meeste te verduren in huis en is één van de meest bepalende sfeer- en stijlelementen. Periodiek onderhoud van je vloer en een goede vloerbescherming zijn belangrijk. Ze verlengen de levensduur van je vloer. Elke vloer is verschillend en moet anders worden onderhouden. Ook vraagt de ene vloer meer onderhoud dan de andere. Daarnaast ervaren we dat vloerbescherming wel eens vergeten wordt. Of de verkeerde bescherming wordt gebruikt. In deze blog geven we tips voor het onderhoud van je vloer.

 

Vloeren onderhouds- en schoonmaaktips

Stofzuigen kan altijd!

Wat voor vloer je ook hebt, stofzuigen kan altijd en is de meest effectieve schoonmaakmethode. Pas de borstel aan op het type vloer. Voor harde vloeren zijn er speciale parketborstels met bescherming aan de buitenkant, waardoor krassen voorkomen worden.

 

Harde vloeren zoveel mogelijk droog reinigen

Ons advies is om harde vloeren zoveel mogelijk droog te reinigen, met een stofzuiger of een bezem met zachte haren. Statische doekjes raden we af, omdat deze doekjes vaak was of andere middelen bevatten die vlekken veroorzaken en de vloer glad en glanzend maken. Gebruik in plaats van deze doekjes een (droge) microvezeldoek, heeft dezelfde ‘statische’ werking.

 

Gebruik het juiste vloeren onderhouds- en schoonmaakmiddel

Elke vloer heeft zijn eigen professionele onderhouds- en reinigingsmiddel. Voor laminaat is er laminaatreiniger die afgestemd is op de matte toplaag van het laminaat. Voor tapijt en tapijttegels is er een speciale vlekkenreiniger zonder zeep, zoals TMC 520. Gebruik voor linoleum of Marmoleum een zacht, neutraal schoonmaakmiddel, omdat deze vloer uit lijnolie bestaat. Deze olie kan oplossen door chemische schoonmaakmiddelen. Vlekken op linoleum zijn meestal makkelijk weg te poetsen met een doekje en lauw water.

 

Dweilen met een goed uitgewrongen doek en zonder zeep  

Tegenwoordig zijn veel harde vloeren waterbestendig, zoals laminaat en pvc vloeren. Deze vloeren kunnen licht vochtig gereinigd worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur alleen water, dat niet te warm is. En wring de doek of dweil goed uit. Te veel water zorgt ervoor dat er juist vuil op de vloer achterblijft en weer indroogt. Hierdoor ontstaan vervelende vlekken en strepen op de vloer. Mocht je een fris geurend schoonmaakmiddel willen gebruiken, gebruik dan alleen zachte middelen zonder zeep die door de fabrikant worden aanbevolen. Chemische schoonmaakmiddelen kunnen de beschermlaag van uw vloer aantasten. En zeep is vet en trekt vuil aan.

Maak de vloer eerst stof- en zandvrij voor het dweilen

Het is verleidelijk om de vloer meteen met een vochtige doek schoon te maken, zonder van tevoren te stofzuigen of vegen. Maak je vloer altijd eerst stof- en zandvrij, voordat je gaat dweilen. Daarmee voorkom je krassen en samenklittend stof, wat blijft liggen.

Onderhoud houten vloer en parketvloer

Een houten vloer is een natuurproduct en heeft wat meer onderhoud en aandacht nodig. Zeker op plaatsen waar veel loopverkeer is en met stoelen en andere meubels wordt geschoven. Met het juiste onderhoud kan een houten vloer een leven lang meegaan. Een houten vloer kun je beschermen en verzorgen met olie, lak of hardwax. Al deze bewerkingen hebben voor- en nadelen. Wat de beste methode is voor jouw vloer, is afhankelijk van het type hout, de gezinssamenstelling, de gebruiksintensiteit van de vloer, de aanwezigheid van huisdieren, de gewenste uitstraling (mat of glans) en de gewenste onderhoudsfrequentie. De vakmensen van VloerenCentrale informeren je hier graag over.

Na verloop van tijd, hoe goed je de vloer ook verzorgt, hebben massief houten vloeren en parket extra onderhoud nodig: opnieuw schuren en afwerken met olie, lak of hardwax. Als een houten vloer flink beschadigd is (diepe putten, scheuren, kleurverschillen, vochtschade, etc.), kan een complete opknapbeurt nodig zijn. Deze hout- of parketrenovatie kunnen wij ook verzorgen.

 

Schoonloopzone: borstelmat en droogloopmat

Ongemerkt lopen we veel vuil en vocht mee naar binnen, zeker met de schoenzolen van tegenwoordig. Zand en steentjes kunnen diepe krassen in de vloer maken. De werking van zand is vergelijkbaar met schuurpapier. Met een schoonloopzone, een borstelmat buiten en schoonloopmat binnen, houd je vuil en vocht zoveel mogelijk buiten de deur.

 

Schoonloopmatten van Coral Classic

VloerenCentrale raadt de schoonloopmatten van Coral Classic aan. Deze nemen vocht op als geen ander. Uit onderzoek blijft dat er na de eerste twee stappen op de Coral classic al bijna 50% van het vocht is opgenomen. Speciale schraapgarens zorgen ervoor dat schoenen worden schoongeveegd zonder dat je grondig je voeten veegt.

 

 

 

Laat u het hele jaar door ons inspireren!
volg ons

lees ook een van de andere blogs

Kurk vloeren: voor- en nadelen

Kurkvloeren worden steeds populairder, dankzij hun duurzaamheid en unieke uitstraling. Maar is het de juiste keuze voor jouw huis? Hier zijn de belangrijkste…

Lees meer

Je huis verfraaien met stijlvolle raamdecoratie

Als het gaat om woninginrichting, speelt raamdecoratie een cruciale rol in zowel stijl als functionaliteit. De juiste keuze van raamdecoraties kan een kamer…

Lees meer

Waarom kiezen voor een laminaat vloer?

Als het gaat om vloeren, staan huiseigenaren vaak voor de keuze uit verschillende materialen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Onder de…

Lees meer