Hoe repareer je een laminaatvloer?

Laminaat heeft een harde toplaag en kan tegen een stootje. Veel laminaatvloeren zijn geschikt voor intensief gebruik, maar geen enkele vloer is onbreekbaar. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Je loopt binnen met grind onder je schoenen of laat per ongeluk iets hards op de vloer vallen. Laminaat kan beschadigen door scherpe voorwerpen, zware meubels (drukpunten), verschuiven van meubels, dragen van hakken, huisdieren, vuil, vocht en slecht onderhoud. Gelukkig zijn kleine krassen en beschadigingen gemakkelijk zelf te repareren. In deze blog een aantal tips voor het voorkomen van beschadigingen en laminaat repareren.

 

Vloerbescherming: krassen laminaat voorkomen

De meeste krassen op laminaat ontstaan door het schuiven van stoelen, meubels en zand onder onze schoenen.

 

Vilt en beschermdoppen

Plak onder de stoelpoten en alle andere schuifbare meubels vilt of een ander antikrasmiddel, zoals de producten van Scratch no More. Deze effectieve vloerbescherming is bij VloerenCentrale te koop.

 

Goede schoonloopmat

Een schoonloopmat voorkomt dat je vocht en vuil binnenloopt. VloerenCentrale raadt de schoonloopmatten van Coral Classic aan. Deze nemen vocht op als geen ander. Uit onderzoek blijft dat er na de eerste twee stappen op de Coral classic al bijna 50% van het vocht is opgenomen. Speciale schraapgarens zorgen ervoor dat schoenen worden schoongeveegd zonder dat iemand effectief zijn voeten veegt.

 

Bureaumat

Een bureaumat – mat onder uw bureaustoel met zwenkwielen – is ook een goede bescherming van je vloer. Zorg ervoor dat er goed gestofzuigd wordt onder de mat en er geen dweilwater achterblijft.

 

Verwijderen strepen laminaat

Strepen van schoenen of stoelen zijn meestal gemakkelijk te verwijderen met een vlakgum zonder schuurmiddel of een lichtvochtig doekje. Als de strepen hardnekkiger zijn, probeer het dan met laminaatreiniger. Gebruik liever geen schuursponsje, daarmee beschadig je de toplaag.

 

Deuk, scheur en kras in laminaat repareren

Deuken, kleine krassen en scheuren in je laminaat zijn in de meeste gevallen weg te werken. Dit kan op een aantal manieren.

 

Laminaat repareren met was of wax 

Was is een ideale manier om beschadigingen te repareren. Het krimpt niet en droogt snel. Er zijn speciale reparatiesets te koop voor laminaat. Een reparatieset bestaat uit wasstaafjes in verschillende kleuren en een brander, waarmee je de was kunt smelten. Mocht de juiste kleur er niet tussen zitten, dan kun je deze zelf mengen. Als je de wax warmt maakt, kun je deze in de scheur, kras of deuk druppelen. Als de was opgedroogd is, kun je restanten verwijderen. Je vloer ziet er dan weer strak en egaal uit!

 

Laminaatvuller

Er bestaat ook speciale laminaatvuller. Deze werkt hetzelfde als plamuur. Schuur eerst de beschadiging licht op. Maak daarna de vloer vet- en stofvrij. Daarna kun je de kras of deuk opvullen met laminaatvuller in de juiste kleur met een plamuurmes. Zit de juiste kleur er niet tussen, meng dan zelf de juiste kleur.

 

Waskrijt

Je zult misschien denken waskrijt? Waskrijt heeft ongeveer dezelfde werking als wax. Verwarm het waskrijt en laat het in de beschadiging druppelen.

 

Olijfolie

Nog een huis-tuin-en-keuken reparatiemethode is olijfolie. Kleine krasjes kun je prima verdoezelen met olijfolie. Door de vettigheid van olijfolie, worden de kleurverschillen en krassen minder zichtbaar.

 

Laat u het hele jaar door ons inspireren!
volg ons

lees ook een van de andere blogs

Parket en vloerverwarming: Een bewezen succesvolle combinatie!

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en wil je ontdekken welke mogelijkheden er zijn in combinatie met vloerverwarming? De meeste parketvloeren…

Lees meer

Voor- en nadelen van een PVC vloer

Overweeg je een nieuwe vloer aan te schaffen? PVC (polyvinylchloride) vloeren zijn het onderzoeken waard! Ontdek hun voordelen en overweeg enkele belangrijke punten.…

Lees meer

Ontdek de verschillende plooisoorten voor gordijnen

Ontdek in deze blogpost meer over de verschillende plooisoorten voor gordijnen  

Lees meer